Regler for økologisk landbruk og økologisk merking av produkter.
Debio skriver om regelverket for økologisk landbruk på sine sider. På Lovdatas sider kan du lese hele Forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).
Under er et utdrag, med eksempel fra Debioinfo:
1.1. Begrepet «økologisk»
Betegnelsen «økologisk» er juridisk beskyttet, og for å markedsføre mat og fôr som økologisk må varen være godkjent av Debio. Dette gjelder dersom varen er påført opplysninger i ingredienslisten, merkingen, reklamen eller andre dokumenter og annet materiell, som henviser til den økologiske produksjonsmetoden og slik sett gir kjøperen inntrykk av at varen er produsert etter det økologiske regelverket. Markedsføring av produkter som økologiske kan kun skje når hele produksjonen og håndteringsprosessen er godkjent av Debio.
Servering av økologisk mat omfattes ikke av økologiforskriften (forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr) og det forutsettes ingen Debio-godkjenning for servering og catering av økologisk mat. Debios merker kan imidlertid kun brukes etter godkjenning av Debio. Markedsføring og informasjon om økologisk mat og landbruk skal ikke være villedende (jmf. matloven). Det offentlige tilsynet med forbruk av økologiske produkter i storkjøkken og lignende virksomheter, er en integrert del av Mattilsynets øvrige tilsynsaktivitet i forhold til redelig omsetning. (https://debio.no/debios-merke
Eitt eksempel er ein produsent som har sveler, syltetøy og kaffi for sal. Dei økologiske ingrediensane, til dømes sukkeret i syltetøyet og kaffien kan dei kommunisere til kunden at er økologisk. Viss dei ved sida av har same, evt. eit anna syltetøy for sal, som er emballert og ferdig pakka kan dei ikkje marknadsføre det som økologisk med mindre dei har ei godkjenning frå Debio.
For å vise fram økologisk og berekraftig mat i servering på ein enkel og tydelig måte, kan ein søkje om bruke eitt av Debio sine valørmerker. Med bronse visar ein at mellom 15-49 % av serveringa er økologisk, sølv 50-89% og gull 90-100%. Dette reknast ut av innkjøpssum eller vekt. På bronse kan du også ha 15 faste produkt som til ein kvar tid er tilgjengelig i servering. Flott treskilt kan brukast i serveringa, evt. kan vi bistå med å lage eige materiell. Informasjon om dette vil ligge på denne sida: https://debio.no/profilering/